Overslaan en naar de inhoud gaan

Tel je weer mee?

Kokkel, nonnetje, halfgeknotte strandschelp, Amerikaanse zwaardschede... Elk jaar is het weer uitkijken welke soorten in de top 3 zullen staan na De Grote Schelpenteldag.

Ook in het voorjaar 2024 slaan we opnieuw aan het tellen op zaterdag 23 maart 2024. Dit jaar al voor de 7de keer op rij.

Kom samen met honderden andere burgers en amateurwetenschappers mee tellen welke schelpen die dag aangespoeld zijn op onze kust.

Verwacht geen gewone strandwandeling. Je gaat op een wetenschappelijk verantwoorde manier 100 schelpen rapen, herkennen en tellen.

Ben je geen schelpenkenner en heb je wat koudwatervrees? Geen nood! In elke kustgemeente vind je een telstation waar tussen 10 en 16 uur gepassioneerde schelpenkenners klaarstaan om je te begeleiden en de telling tot een goed einde te brengen. Zowel jong en oud kunnen deelnemen.

Op De Grote Schelpenteldag is iedereen (zee)wetenschapper voor 1 dag!

De Grote Schelpenteldag internationaal

Ook Nederland en Noord-Frankrijk doen ook dit jaar weer mee. Wat betekent dat we samen speuren naar verschillen in de schelpensamenstalling langs meer dan 400 kilometer Noordzeestrand.
 • In Nederland neemt het natuurhistorisch museum Naturalis het initiatief om samen met diverse partners een schelpentelling te organiseren op de stranden van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. Ook op sommige Waddeneilanden gaan tellingen door.

 • In Noord-Frankrijk start CPIE Flandre Maritime een piloot net over de Belgisch-Franse grens, op de stranden in de buurt van Zuydcoote.

Inschrijven sterk aangeraden

Inschrijven voor de grote schelpenteldag is niet nodig (maar wel sterk aangeraden). Je kan immers gewoon langskomen op een van de tien telposten op zaterdag 23 maart, waar schelpenkenners je zullen verder helpen.

Maar als goede burgerwetenschapper raden we je aan om in te schrijven voor de grote schelpenteldag-nieuwsbrief via de website van EOS Iedereen Wetenschapper (mogelijk vanaf januari 2024).

Zo ontvang je allerlei info en tips over het hoe, wat en waarom van de schelpentelling. En nadien brengen we je persoonlijk op de hoogte van de resultaten.

Inschrijven | Volg ons op Facebook

  Waar aan de kust?

  • We beogen opnieuw 10 telposten op het strand in 10 kustgemeenten (10:00-16:00)
  • Maar nog even geduld. In januari 2024 zullen de locaties van alle telposten bekend zijn.

  Vanaf januari : nieuwe kaart voor 2024


  Benieuwd naar de resultaten van de Grote Schelpenteldag 2023?

  Ruim tweeduizend vrijwilligers telden op zaterdag 25 maart allen samen 82.444 schelpen, van in totaal 66 soorten tijdens de zesde editie van de Grote Schelpenteldag. Halfgeknotte strandschelp en kokkel haalden zowel in België, Nederland als Frankrijk de top 5. Maar er waren ook interessante regionale verschillen. Minder dan 1% van de gecontroleerde schelpen had een ‘moordgaatje’ als gevolg van predatie door roofslakken.

  Lees er alles over in Testerep magazine - maart 2023 (gratis online abonneren)